Gündem

Çatışmaların şiddetlenmesi piyasalarda tedirginliğe yol açıyor

Rusya – Ukrayna arasındaki savaşın daha fazla şiddetlendiğinin gözlenmesi ve Ukrayna’da şehir merkezlerinin hedef alınması dün piyasalarda tedirginliğe yol açarken, Rusya’ya getirilen yaptırımlarla tedarik sorunlarını artıracağı endişeleri petrol fiyatlarında sert yükselişe neden oldu. Brent petrol bu sabah da %5 civarında yükselerek 110 Dolar seviyesine gelmiş durumda. Diğer yandan, resesyon endişelerinin gündeme gelmesi merkez bankalarından faiz artış beklentilerini düşürüyor. Risk algısıyla birlikte de ABD on yıllık tahvil faizi %1,74’lere kadar gerilemiş durumda. Borsalar tarafında, dün ekside kapatan ABD endekslerini takiben bu sabah Asya satıcılı. Ancak, ABD vadelileri %0,4 civarında yükseliyor. Avrupa vadelilerinde ise kayıplar sınırlı. Olumlu finansallarla birlikte dün %1,22 oranında yükseliş kaydeden BIST100 endeksi de güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Savaşın şiddetlenmesi ve petrol fiyatlarındaki yükseliş endekste potansiyel yukarı yönlü denemeleri sınırlayabilir. Diğer yandan, Fed’e yönelik agresif beklentilerin azaldığı ortamda bugün TSİ 18’de konuşacak Powell öncesinde ABD vadelileri artıda kalabilir ki Borsa İstanbul da bundan etkilenebilir ve olası düşüşler de sınırlı kalabilir.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.



 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içinde, şubat ayına ilişkin İSO imalat PMI verisi açıklandı. ISO imalat PMI şubat ayında 50,5’ten 50,4’e geriledi fakat genişleme bölgesinde kalmayı sürdürdü. Raporda enerji kesintilerinin ve iç talepteki yavaşlamanın üretimi olumsuz etkilediği ve yeni ihracat siparişlerindeki artışa rağmen fiyat artışlarının yeni siparişleri yavaşlattığı vurgulanmakta. Ayrıca teslimat gecikmelerinin de imalatçıları etkilediği belirtilmekte. Firmaların kapasite artırmaya çalışmaları nedeniyle istihdamlarını artırdığı belirtilirken, girdi maliyetlerinin ve satış fiyatlarının artmaya devam etmekle birlikte ivme kaybettiği vurgulanmakta. PMI raporuna esas teşkil eden veriler 10-21 Şubat tarihleri arasında toplandığı için Ukrayna ve Rusya geriliminin imalat sektörüne olan net yansımalarını bir sonraki raporda görebileceğiz.

            Kaynak: TÜİK, İSO.
Ayrıca enflasyon verileri öncesinde İTO tarafından yayınlanan İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi şubat ayında %4,4 arttı ve yıllık bazda %55,32’ye yükseldi. Bir önceki aya benzer şekilde ilgili endeksin mevsimselliğin etkisiyle giyim grubu hariç bütün alt kalemleri aylık bazda artmakta. Alt endekslere bakıldığında en belirgin artış ise aylık bazda %7,04 artışla sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, onu %6,47 ile ev eşyası harcamaları alt grubundaki artış izlemekte.

  • Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise şubat ayında %3,38 arttı ve yıllık artış oranı ise %58,59’a yükseldi. Bütün alt gruplarda fiyat artışları görülürken, en belirgin artış %5,48 aylık yükselişle madenler grubunda görülmekte.


        Kaynak: İTO.

ABD’de şubat ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi, 57,6’dan 58,6’ya yükselerek beklentileri aştı ve imalat sanayinde büyümenin hızlandığına işaret etti.  Teslimat süreleri artışındaki yavaşlama tedarik sıkıntılarının kısmi hafiflediğine işaret etti. Diğer yandan, girdi fiyatları endeksi şubat ayında daha yavaş bir oranda artışa işaret etti.

Avrupa genelinde şubat ayına ilişkin imalat PMI’lar, İngiltere hariç hafif aşağı yönlü revize edilmekle birlikte büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdü.

Ayrıca Almanya’da şubat ayına ilişkin öncü TÜFE, beklentilerle uyumlu olarak aylık %0,9 artarken, yıllık ise %4,9’dan %5,1’e yükseldi. Şubat ayında yıllık bazda yine en yüksek fiyat artışları enerji ürünlerinde (%22,5) görüldü. Özellikle, önümüzdeki dönemde Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik risklerin enerji ve diğer emtia fiyatları üzerindeki etkileri ve arz sıkıntılarının seyri enflasyon üzerinde belirleyici olacaktır.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 18’de Fed Başkanı Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde Yarıyıl Para Politikası Raporu’nun sunumunu gerçekleştirecek. Özellikle jeopolitik risklerin ve Rusya’ya yaptırımların enerji fiyatlarına, büyümeye ve enflasyona olan yansımasına dair Powell tarafından gelecek yorumlar önemli olacaktır. Ayrıca TSİ 17’de Chicago Fed Başkanı Evans’ın ve TSİ 17.30’da St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın konuşmaları takip edilecek.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 16.15’te şubat ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. ABD’de özel sektör istihdamı, ocakta artış beklentilerinin aksine 301 bin kişi azalmış ve böylece Aralık 2020’den bu yana özel sektör istihdamında ilk kez düşüş görülmüştü. Şubatta ise ADP özel sektör istihdamın 350 bin kişi artması bekleniyor.

Öte yandan, TSİ 22’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te şubat ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin TÜFE yıllık %5,1 ile rekor seviyede gerçekleşmişti. Şubatta TÜFE’nin aylık %0,4 artması ve yıllık ise %5,3’e yükselmesi bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 19’da ECB Başekonomisti Lane’nin konuşması takip edilecek.

Ayrıca TSİ 18’de Kanada Merkez Bankası’nın para politikası kurulu toplantısı takip edilecek. Banka’nın bugünkü toplantısında politika faiz oranını 25 baz puan artışla %0,50 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. Banka’nın ayrıca son jeopolitik risklere ilişkin değerlendirmeleri ve sözlü yönlendirmelerinde değişiklik olup olmayacağı izlenecek.

Öte yandan, TSİ 14’te OPEC+ Grubu Petrol ve Enerji Bakanları Toplantısı takip edilecek. OPEC+ Grubu bugünkü toplantıda petrol piyasadaki son gelişmeleri değerlendirecek ve nisan ayı itibarıyla uygulanacak üretim miktarını belirleyecek. Piyasalarda OPEC+ Grubu’nun mevcut petrol üretim politikasına bağlı kalması bekleniyor. 
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Aselsan’ın 2021 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %173,1 oranında artarak 3.990mn TL’ye yükselmiş ve bizim beklentimiz olan 4.727mn TL’nin altında, ortalama piyasa beklentisi olan 3.240mn TL’nin ise üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada operasyonel karlılığın beklentimizden yüksek gelmesine karşın, kur farkı gelirlerinin beklentimizden düşük gerçekleşmesi etkili olmuştur. Şirket’in 4. Çeyrekte FAVÖK’ü 2.524mn TL’lik beklentimize karşın 3.029mn TL olarak gelmiştir. Aselsan’ın satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,2 oranında artarak 9.847mn TL’ye yükselmiştir. Satış maliyetleri aynı dönemde %24,1 oranında artarken, brüt kar da %37,3 oranında artarak 3.248mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde sadece  %5,9 oranında artarken, 4Ç2020’deki 624,5mn TL’lik diğer faaliyetlerden net gidere karşın, 4Ç2021’de kurlardaki yüksek artış kaynaklı olarak 3.205mn TL’lik net gelir kaydedilmiş ve dönem karının yüksek gerçekleşmesinde önemli etken olmuştur. Bunlara bağlı olarak da faaliyet karı 4Ç2020’deki 1.414mn TL’den 4Ç2021’de 6.107mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de son çeyrekte %43,5 oranında artarak 3.029mn TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı da %27,5’ten 4Ç2021’de %30,8’e yükselmiştir. Finansman tarafında Şirket 4Ç2021’de kur artışı kaynaklı 2.018mn TL finansman gideri kaydetmiştir. 115,6mn TL’lik vergi gideri sonrası şirketin son çeyrek ana ortaklık net dönem karı 3.990mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Son çeyrekteki yüksek kar rakamıyla birlikte şirketin 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı %60,3’lük artışla 7.131mn TL’ye ulaşmıştır.

Aselsan’ın bakiye sipariş miktarı, eldeki projelerdeki ilerlemelerle, Eylül 2021 sonundaki 9,3 milyar dolar seviyesinden Aralık 2021 sonunda 8,5 milyar dolar seviyesine gerilemiştir.

Aselsan 2022 yılı beklentilerini de paylaşmıştır. Buna göre Aselsan 2022 yılında satış gelirlerinde %25’in üzerinde (2021 yılı gerçekleşme %25,1) büyüme beklerken, FAVÖK marjının da %22’den büyük olacağını (2021 yılı gerçekleşme %27,3) öngörmektedir. Ayrıca şirket 2022 yılında 5.000mn TL’lik yatırım harcaması planlamaktadır.
  
Gözde Girişim Sermayesi (GOZDE, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.999,7mn TL artarak 4.823,9mn TL’ye yükselmiştir. Satışların maliyeti 218,5mn TL olmuştur. Şirketin operasyonel giderleri 16,7mn TL gerçekleşmiştir.  Şirket, özellikle Penta Teknoloji Ürünleri Dağ. Tic. A.Ş, Polinas Plastik Sanay A.Ş. ve diğer ortaklıkları değer artışı kaynaklı 5.178,8mn TL diğer faaliyet geliri yazmıştır. Finansman giderleri 119,7mn TL’yi göstermiştir. 4. çeyrek kar rakamıyla birlikte, 2021 yılı net dönem karı 7.454,1mn TL’ye ulaşmıştır. 2020’de 1.714,3mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Ayrıca, şirketin %100 oranında hissedarı olduğu, tescilli sermayesi 12mn TL olan, “Gözde Tech Ventures Teknoloji Yatırımları A.Ş.” (Gözde Tech Ventures) unvanlı yeni bir şirket kurulmasına karar verildiği açıklanmıştır.

Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Pozitif): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı 1,72 milyar TL ile hem bizim beklentimiz hem de piyasa beklentisi olan 1,12 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada vergi gideri beklentimizin aksine vergi geliri kaydedilmesi etkili olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 457,2mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %100,7 oranında büyüme göstererek 4,7 milyar TL’ye yükselirken, brüt kar ise 1,7 milyar TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde brüt kar 589,8mn TL idi. Brüt kar marjı da %25,1’den %36,7’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler 4Ç2021’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %18,9 oranında artmış ve 42,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 243,5mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 1,93 milyar TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 552,9mn TL faaliyet karı açıklanmıştı. Diğer taraftan, Kardemir’in FAVÖK’ü 4Ç2020’deki 614mn TL’den 4Ç2021’de %184,9 artışla 1,7 milyar TL’ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 1,6 milyar TL), FAVÖK marjı %26,1’den %37,1’e yükselmiştir. 315,5mn TL net finansman gideri ve 34mn TL net vergi geliri sonrası net dönem karı 1,72 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Son çeyrekteki net dönem karıyla birlikte şirketin 2021 yılı net dönem karı 3,85 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020 yılında Şirket 60,7mn TL net dönem karı açıklamıştı.

Ayrıca, Şirketin Yönetim Kurulu KRDMD hisseleri için hisse başına eşit 2 taksitte ödenecek toplam brüt 0,8772TL kar payı (net 0,7895TL) dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,2 olarak hesaplanmaktadır.

Koza Altın (KOZAL, Nötr): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %213 oranında artarak 1.137mn TL olmuş ve hem bizim tahminimiz olan 967mn TL’nin, hem de piyasanın ortalama kar tahmini olan 963mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Satış gelirleri beklentimizin altında kalırken, kur farkından kaynaklanan gelirler tahminlerimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 1.141mn TL (Beklenti: 1.314mn TL) ile bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,5 oranında büyürken, brüt kar 607,7mn TL ile yıllık %21,4 oranında artış göstermiştir. Diğer yandan, Şirket’in faaliyet giderleri 138,3mn TL ile yıllık %3,5 düşerken, FAVÖK %37,6 oranında artmış ve 4Ç2021’de 568,2mn TL (Beklenti: 664mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı ise 5,8 puan artarak %49,8’e yükselmiştir. Son olarak, yatırım faaliyetlerinden gelirler 958,5mn TL’ye çıkarak karı desteklemiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021 yılı dönem karı 3.004mn TL olmuş ve bir önceki yıla göre %65,9 oranında artış kaydetmiştir.

Koza Anadolu (KOZAA, Nötr): Şirket’in 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı yıllık %174 oranında artarak 341,1mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,3 oranında büyüme göstererek 1.184mn TL’ye yükselirken, brüt kar %26,6 oranında artmış ve 4Ç2021’de 629,7mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri ise 141,6mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü 4Ç2021’de 581,5mn TL ile yıllık %43,5 oranında artmıştır. FAVÖK marjı ise %49,1 ile yıllık 6,9 puan yükselmiştir. Diğer yandan, yatırım faaliyetlerinden gelirler geçen yılın son çeyreğinde 781,3mn TL gerçekleşerek karı desteklemiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 1.259mn TL olmuş ve bir önceki yıla göre %80 oranında artış kaydetmiştir

İpek Doğal Enerji (IPEKE, Nötr): Şirket’in 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı yıllık %185,7 oranında artarak 177,5mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,4 oranında büyüme göstererek 1.186mn TL’ye yükselirken, brüt kar %27,4 oranında artmış ve 632,8mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri ise 144,1mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü bu çeyrekte 581mn TL ile yıllık %44,7 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise aynı dönemler itibarıyla 7,2 puan iyileşerek %49,0 olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, yatırım faaliyetlerinden gelirler geçen yılın son çeyreğinde 782,5mn TL gerçekleşmiş ve karı desteklemiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık dönem karı 660,5mn TL olmuş ve bir önceki yıla göre %82,4 oranında artış kaydetmiştir.

Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Migros’un 2021 yılı 4. çeyrek net dönem zararı 8,4mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi ise şirketin 232mn TL net dönem zararı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri %30,6 oranında artan Migros’un 4. çeyrek brüt karı %35,7 artışla 2.422mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 0,9 puan artışla %23,4’ü göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %34,3 artışla 1.916mn TL’ye yükselmiştir. 388,3mn TL’lik rekabet kurulu cezasıyla birlikte 622,5mn TL’lik net diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet zararı 116,9mn TL’yi göstermiştir. Diğer taraftan, Migros’un FAVÖK’ü 4Ç2020’deki 583,1mn TL’den 4Ç2021’de %27,8 artışla 745,4mn TL’ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 842mn TL), FAVÖK marjı %7,4’den %7,2’ye gerilemiştir. Finansman öncesi zarar 112,7mn TL’yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 126,7mn TL net gider kaydeden Migros’un vergi öncesi zararı 239,5mn TL olmuştur. 231,1mn TL’lik net vergi geliri sonrası net dönem zararı 8,4mn TL’yi göstermiştir.

Son çeyrek zararına karşın Şirket’in 2021’deki net dönem karı 358,9mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’deki net dönem zararı 403mn TL idi.

Migros ayrıca 2022 yılına ilişkin beklentilerini de açıklamıştır. Satış gelirlerinin %40-45 arasında (2021: %26) artması beklenmekte olup, FAVÖK marjının ise %8-8,5 bandında (2021: %8,4) gerçekleşmesi öngörülmektedir. Yeni mağaza sayısı hedefi 200 üzeri olup (2021: 307), yatırım harcamaları beklentisi 1,2 milyar TL’dir (2021: 969mn TL).

Biotrend Enerji (BIOEN, Pozitif): Şirket 2022 yılı beklentilerini aşağıdaki şekilde paylaşmıştır:
 
 

SEKTÖR HABERLERİ 
 

Bankacılık: Bankacılık sektörünün Ocak ayı net dönem karı bir önceki aya göre %13,9 oranında artarak 20,1 milyar TL’ye yükselmiştir. Operasyonel ve karşılık giderlerindeki azalış (bir önceki ay yılsonu kapanışı sebebiyle yüksek karşılık giderleri) karın artması önemli etkenler olmuştur. Bankacılık sektörünün 2021 yılı ocak ayı net dönem karı 4,28 milyar TL idi. Bankacılık sektörünün net faiz gelirleri aylık bazda %22,4 oranında azalarak 33,9 milyar TL’ye düşmüştür. TL mevduata verilen faizlerdeki artış ve önceki aylarda yüksek seyreden menkul kıymet faizinden elde edilen gelirin düşmesi (bir önceki ay TÜFE endeksliler kaynaklı yılsonu kapanışı düzeltmeleri yapılmıştı) bu düşüşte etkili olmuştur. Diğer yandan, yine baz etkisiyle net ücret ve komisyon gelirleri %9,2 oranında düşerek 6,68 milyar TL olmuştur. Bununla birlikte, dövizdeki sakin görüntü ile birlikte korunma kaynaklı (döviz cinsi tutulan karşılıklara istinaden yapılan koruma) net ticari kar 4,61milyar TL düşerek 2,20milyar TL’ye gerilemesi net kar rakamının daha yüksek gelmesini engellemiştir. Öte yandan, karşılıkların %49,3 oranında düşerek 14,85 milyar TL’ye düşmesi karın yükselmesinde önemli bir katalizör olurken, operasyonel giderler %8,1 oranında düşüş göstererek 12,55 milyar TL olmuştur. Özel bankaların karı ocak ayında 13,97 milyar TL ile önceki aya göre %14,3 oranında artarken, kamu bankalarının karı %13,2 oranında artmış ve 6,12 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk ayında TL krediler %2,1 oranında büyürken; tüketici kredileri, yatay kalmıştır. Kredi kartlarında %2,3’lük artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %0,8’e düşmüştür. Fonlama tarafında bakıldığında, Kur Korumalı Mevduat ile birlikte TL mevduatlarda %9,3 oranında artış gözlenmiş, YP kredilerde ise %2,4 oranında düşüş gözlenmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat %90,4 ile değişim göstermemiştir. Bankacılık sektörünün ortalama özsermaye karlılığı 270 baz puan artarak %32,9’a, aktif karlılık ise 30 baz puan artarak %2,6 seviyesine yükselerek olumlu bir görüntü sergilemiştir. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %3,09 ile önemli bir değişim göstermezken, sermaye yeterlilik oranı ocak ayında 19 baz puan artarak %18,53 olarak gerçekleşmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

 

Edata Teknoloji (EDATA): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre 30,5mn TL artarak 37,9mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,8 oranında artarak 64,9mn TL gerçekleşirken, satışların maliyeti %10,6 oranında artarak 49,1mn TL olmuştur. Şirketin, brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %6,8 oranında azalarak 15,8mn TL olarak kaydedilmiştir. Operasyonel giderleri %3,8 oranında artarak 4,8mn TL gerçekleşmiştir.  Şirket, 3,3mn TL diğer faaliyet geliri yazmış ve 14,3mn TL esas faaliyet karı kaydetmiştir. Diğer taraftan Şirket’in finansman gelirleri ise 33,5mn TL’yi göstermiştir. Şirket, 10,1mn TL vergi gideri sonrasında 37,9mn TL net dönem karı açıklamıştır.

4. çeyrek kar rakamıyla birlikte, 2021 yılı net dönem karı 52,4mn TL’ye ulaşmıştır. 2020’de 15,2mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
  
Yünsa Yünlü Sanayi (YUNSA): Şirket, 4Ç2021’de 27,6mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 1,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri bu dönemde 4Ç2020’ye göre %191,4 artarak 155,9mn TL’ye yükselirken, brüt kar 69,8mn TL olmuştur (4Ç2020’de brüt kar 10mn TL idi). Şirket’in brüt kar marjı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 26,1 puan artışla %44,8 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderleri aynı dönemde %12,3 artmış ve 13,9mn TL olmuştur. Net esas faaliyet karı 56mn TL olurken, diğer faaliyetlerden de 3,5mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 52,5mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2020’de ise Şirket 3mn TL faaliyet zararı açıklamıştı. 4Ç2021 faaliyet kar marjı 39,2 puan artışla %33,7 olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri kur farkı nedeniyle 29,4mn TL’ye yükselmiştir. Son olarak Şirket, 4,5mn TL vergi geliri elde etmiş ve böylece ana ortaklık net dönem karı net dönem karı 27,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 26,4mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı dönemindeki net dönem karı 10mn TL idi.

DAGİ Giyim Sanayi (DAGI): Şirket, Isparta Iyaş Park AVM adresinde yeni mağaza açmıştır. Açılan bu mağaza ile birlikte Şirketin bayileri ve e-ticaret hariç olmak üzere, güncel mağaza sayısının 86 olduğu açıklanmıştır.

Reysaş Gayrimenkul (RYGYO): Şirket portföyünde yer alan Adana’da bulunan 28.810,33 m2 arsa üzerinde bulunan 3.770 m2’lik deponun 1.000 m2’lik ofis ve 360 m2’lik depolama alanı “Mesan Yapı İnşaat Nak. Turizm Taah. Tic. San. A.Ş.”ye 1 seneliğine  kiraya verilmiştir.  Şirket, kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık 120bin TL+KDV gelir elde edeceğini açıklamıştır.

 

FAİZ PİYASALARI

 

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 34 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 359 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,82 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,68-%1,87 bandında hareketin ardından %1,72 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Bahiscom Sahabet Sahabet Deneme bonusu veren siteler
Konya Haber - Saç Ekimi Fiyatları -